header image

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΤΟΕ 2014

14/01/2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ο.Τ.Ο.Ε.




ΑΡΘΡΟ 1ο - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ


Αυτός ο κανονισμός προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των ομάδων των συλλόγων, των αθλητών αυτών και των παραγόντων στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώνει και έχει την ευθύνη η Ο.Τ.Ο.Ε.


ΑΡΘΡΟ 2ο- ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ


Σκοπός των αθλητικών διοργανώσεων της Ο.Τ.Ο.Ε. είναι η άμιλλα, οι ιδέες του Ολυμπισμού, η συνεργασία, η προώθηση της ειρήνης, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ομάδων, των αθλητών και των Συλλόγων σύμφωνα με τους σκοπούς των καταστατικών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και γενικότερα τους σκοπούς του ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.


ΑΡΘΡΟ 3ο – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ


Οι αγώνες των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων διεξάγονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) της ΕΠΟ, ο οποίος τροποποιείται και συμπληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.


ΑΡΘΡΟ 4ο – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Δικαίωμα συμμετοχής με ομάδες στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, έχουν:

Α) Όλοι οι Σύλλογοι – μέλη της ΟΤΟΕ

Β) Πολιτιστικά κέντρα Συλλόγων ή Τραπεζών

Γ) Συνεταιρισμοί Συλλόγων ή Τραπεζών

Δ) Τράπεζες στις οποίες δεν υπάρχουν Σύλλογοι. Δικαίωμα συμμετοχής στις παραπάνω ομάδες έχουν: 1. Όλα τα μέλη των παραπάνω Α), Β) & Γ)

2. Ασυνδικάλιστο προσωπικό Τραπεζών

3. Εργαζόμενοι στις θυγατρικές εταιρείες Τραπεζών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τραπεζικές εργασίες (ενδεικτικά: εταιρείες πιστωτικών καρτών, επενδύσεων, χρηματιστηριακές, leasing, finance και οι οποίες συνήθως δηλώνουν και από την επωνυμία τους τη σχέση με την μητρική τραπεζική επιχείρηση).

4. Εργαζόμενοι στα γραφεία Συλλόγων εφόσον προσκομίζονται ικανά αποδεικτικά στοιχεία για αυτή τους την ιδιότητα (πχ κάρτα ασφάλισης).

5. Δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε στρατευμένους τραπεζοϋπαλλήλους.


Είναι δυνατόν αθλητές μέλη ενός Συλλόγου να αγωνίζονται σε ομάδα άλλου Συλλόγου, μόνον εφόσον α) ο Σύλλογός τους δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα ή β) με την σύμφωνη γνώμη και των δύο αντιπροσώπων, εφόσον οι δύο Σύλλογοι ανήκουν στον ίδιο τραπεζικό όμιλο.

Οι αθλητές που θα δηλώνονται δεν θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αγώνες ομάδων Α, Β, Γ και Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας την ίδια αγωνιστική περίοδο.



ΑΡΘΡΟ 5ο – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ 5ΜΕΛΟΥΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ


Η ΟΤΟΕ προκηρύσσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο ποδοσφαίρου και ορίζει τις απαρέγκλιτες ημερομηνίες για συνεδριάσεις της ολομέλειας, δηλώσεις συμμετοχής και έναρξης των αγώνων.

Κάθε Σύλλογος κλπ που θα συμμετέχει, θα δηλώνει εγγράφως έναν αντιπρόσωπο και τον αναπληρωτή του στο Αθλητικό Τμήμα της ΟΤΟΕ. Οι αναπληρωτές μπορούν να αντικαθιστούν τους αντιπροσώπους μόνο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας.

Η ολομέλεια των αντιπροσώπων συγκαλείται με την προκήρυξη του πρωταθλήματος με σκοπό την κατάρτιση του προγράμματος και την κλήρωση των αγώνων, την υποβολή και ψήφιση προτάσεων που θα βελτιώνουν τον κανονισμό και την εκλογή της 5μελούς επιτροπής. Στο διάστημα αυτό θεωρείται ότι βρίσκεται πάντοτε σε απαρτία.

Μετά τη σύσταση της 5μελούς, η ολομέλεια των αντιπροσώπων έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η 5μελής επιτροπή θα αποτελείται από τους εκπροσώπους που θα ορίζει η ΟΤΟΕ και θα συμπληρώνεται από αντιπροσώπους Συλλόγων κατόπιν ψηφοφορίας της ολομέλειας στην τελευταία συνεδρίαση πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Επίσης θα εκλέγονται και αναπληρωματικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της 5μελούς. Της επιτροπής αυτής θα προεδρεύει ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ ή αν δεν συμμετέχει στη σύνθεση, θα εκλέγεται πρόεδρος στην πρώτη συνεδρίασή της.

Η 5μελής επιτροπή είναι υπεύθυνη για την όλη διοργάνωση του πρωταθλήματος και επίλυση προβλημάτων με βάση τον παρόντα κανονισμό και τον ΚΑΠ, για τον ορισμό γηπέδων και την εκτέλεση του προγράμματος, την επιβολή ποινών και την εκδίκαση ενστάσεων. Έχει την ευχέρεια να αναθέτει σε εκτός αυτής συνεργάτες, βοηθητικές μόνο αρμοδιότητες όπως τον ορισμό αγώνων (γήπεδα-ώρες), τη σύνταξη βαθμολογίας –ποινολογίου κλπ, σε κάθε περίπτωση όμως θα τα επικυρώνει κατά τις συνεδριάσεις της και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτές.

Έχει την δυνατότητα να συγκαλεί την ολομέλεια για συμβουλευτικούς λόγους σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ενστάσεις κατά των αποφάσεών της θα γίνονται μόνο με την προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων οπότε και θα συνεδριάζει διευρυμένη με την προσθήκη ενός εκπροσώπου της ΟΤΟΕ και οι αποφάσεις της θα είναι οριστικές και εφαρμοστέες.

Κάθε μέλος της επιτροπής κατόπιν 3 αδικαιολόγητων και χωρίς ειδοποίηση απουσιών του από τακτικές ή έκτακτες συνεδιάσιες ή σε σκόπιμη ενέργεια εις βάρος του θεσμού, αποβάλλεται από την επιτροπή κατόπιν εισήγησης και απόφαση της διευρυμένης επιτροπής.



ΑΡΘΡΟ 6ο – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ


Οι ποδοσφαιριστές θα δηλώνονται στο Αθλητικό τμήμα της ΟΤΟΕ μέσα στο χρονικό διάστημα που αυτό ορίζει εγγράφως, σε κατάσταση η οποία θα περιλαμβάνει: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, αριθμό μητρώου Συλλόγου (εάν είναι μέλος), ημερομηνία γέννησης, αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, μονάδα που απασχολείται και τυχόν ομάδα με την οποία έχει αγωνιστεί την ίδια περίοδο. Επίσης θα αναφέρεται εάν είναι μέλος άλλου Συλλόγου ή εργαζόμενος σε άλλη Τράπεζα σύμφωνα με το άρθρο 4.

Επίσης, θα δηλώνονται τα χρώματα της εμφάνισης κάθε ομάδας, η οποία θα αγωνίζεται ομοιόμορφα ντυμένη και θα φέρει στη φανέλα σε εμφανή θέση, τα χαρακτηριστικά του Συλλόγου κλπ. Στις εμφανίσεις δεν επιτρέπονται διαφημίσεις ή χαρακτηριστικά άλλων εταιρειών πλην αυτών του Τραπεζικού ομίλου.

Το Αθλητικό τμήμα εκδίδει και θεωρεί δελτία για τους συμμετέχοντες με την προσκόμιση δύο πρόσφατων φωτογραφιών και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. Τα δελτία θα θεωρούνται από ιατρό για την ικανότητα των παικτών και θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα μέχρι την πρώτη συμμετοχή του παίκτη.



ΑΡΘΡΟ 7ο – ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ


Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα. Οι ομάδες θα λαμβάνουν γνώση του ορισμού τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα. Η επιτροπή μπορεί να αποφασίζει για αλλαγές επί του προγράμματος μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της διοργάνωσης (πχ λόγοι ανωτέρας βίας, αδυναμία διεξαγωγής αγώνα κλπ) και να δίνει αναβολές αγώνων μόνο για συνδικαλιστικούς λόγους. Σαν συνδικαλιστικοί λόγοι αναφέρονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες Συλλόγων προγραμματισμένων την ίδια μέρα και ώρα με τον ορισμένο αγώνα με συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού μελών (πχ Γενική Συνέλευση ή εκλογές Συλλόγου, συνέδρια δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωης, όπου συμμετέχουν αντιπρόσωποι-αθλητές). Το αίτημα της αναβολής θα υποβάλλεται εγγράφως και θα στηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία (πχ ανακοίνωση Συλλόγου), μέχρι την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής πριν την αγωνιστική. Αγώνες του προγράμματος που αναβάλλονται θα ορίζονται με σύμφωνη γνώμη των δύο αντιπροσώπων, αλλά οπωσδήποτε μέχρι την επόμενη ορισθείσα αγωνιστική. Ειδικά για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και κατόπιν αδυναμίας σύγκλισης της επιτροπής είναι δυνατόν να δίνεται αναβολή ή τροποποίηση του προγράμματος από τον Γραμματέα Αθλητισμού, με τηλεφωνική έστω συναίνεση των μελών της επιτροπής και η απόφαση να επικυρώνεται στην πρώτη συνεδρίαση.



ΑΡΘΡΟ 8ο – ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ


Τα φύλλα αγώνος (ΦΑ) διατίθενται από την επιτροπή σε κάθε αντιπρόσωπο ομάδας και συντάσσονται εις τριπλούν. Μετά τη σύνταξη του ΦΑ από τον διαιτητή, κάθε αντιπρόσωπος ή αρχηγός ομάδας λαμβάνει ένα αντίγραφο το οποίο υποχρεούται να προσκομίσει στην επιτροπή μέχρι την πρώτη συνεδρίασή της μετά τον αγώνα.

Στο ΦΑ δηλώνονται έως 18 παίκτες από κάθε ομάδα και ο μέγιστος αριθμός των αλλαγών είναι 7. Ενστάσεις που αφορούν τη διαιτησία θα πρέπει να γίνονται στο ΦΑ για να απαντώνται από τον διαιτητή.

Όλες οι ενστάσεις είτε αναγράφονται στο ΦΑ είτε όχι, θα πρέπει να υποβάλλονται και εγγράφως στην επιτροπή μέχρι τις 4μμ της δεύτερης εργάσιμης μετά τον αγώνα ημέρας.

Οι αγώνες θα διεξάγονται με δύο (2) τουλάχιστον με διαιτητές. Σε περίπτωση προσέλευσης μόνο ενός, ο αγώνας θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο ομάδων.

Εξαιρέσεις διαιτητών θα γίνονται μόνο από την επιτροπή και μόνο σε περίπτωση που ο διαιτητής ενεργήσει ενάντια τον ΚΑΠ ή τον παρόντα κανονισμό ή σε βάρος της οργάνωσης.

Κάθε μέλος της επιτροπής που παρευρίσκεται σε αγώνα, είναι αυτομάτως και παρατηρητής και δύναται να υπογράφει ΦΑ.



ΑΡΘΡΟ 9ο - ΠΟΙΝΕΣ


Οι ποινές που θα επιβάλλονται για κάθε είδους παραβάσεις του ΚΑΠ θα είναι αυτές που προβλέπει ο ΚΑΠ Για παραβάσεις που αφορούν διατάξεις αυτού του κανονισμού, η επιτροπή θα αποφασίζει για την επιβολή ανάλογων ποινών.

Ενέργειες που προσβάλλουν το θεσμό, το κύρος της διοργάνωσης και τους σκοπούς του άρθρου 2, θα υπολογίζονται στην ανακήρυξη του πρωταθλητή ήθους.

Διευκρινίζεται ότι θέματα βιαιοπραγίας εναντίον παίκτη ή διαιτητή που επισύρουν ποινικές ευθύνες, δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από την διοργανώτρια αρχή.



ΑΡΘΡΟ 10ο - ΕΠΑΘΛΑ


Τα έπαθλα των πρωτευσάντων του πρωταθλήματος είναι τα εξής:


  1. Για την πρωταθλήτρια ομάδα ένα (1) κύπελλο και 20 μετάλλια χρυσής απόχρωσης.
  2. Για την δευτεραθλήτρια ομάδα ένα (1) κύπελλο και 20 μετάλλια ασημένιας απόχρωσης.
  3. Για την τριταθλήτρια ομάδα ένα (1) κύπελλο και 20 μετάλλια χάλκινης απόχρωσης.
  4. Για την τετραθλήτρια ομάδα, ένα (1) κύπελλο.
  5. Θα δίδεται 1 κύπελλο ήθους στην ομάδα με τις λιγότερες κίτρινες κάρτες. Επίσης πρωταθλήτριες ήθους θα θεωρούνται και όσες άλλες ομάδες έχουν έως και 5 κίτρινες κάρτες στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν θα πρέπει να έχει δεχτεί κόκκινη κάρτα ή άλλες ποινές όπως αναφέρονται στο άρθρο 9 παρ. 8 και 9.
  6. Η επιτροπή κατά την κρίση της μπορεί να απονέμει επίσης: κύπελλο ή πλακέτα στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος και αναμνηστικές πλακέτες συμμετοχής σε κάθε ομάδα που τερμάτισε στο πρωτάθλημα.


ΑΡΘΡΟ 11ο – ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ


Η μικτή αντιπροσωπευτική ομάδα της ΟΤΟΕ θα δίνει αγώνες οποτεδήποτε στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας ή για συνδικαλιστικούς και φιλανθρωπικούς λόγους με την ένδειξη «ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ» ή άλλη που θα ορίζει η Ομοσπονδία.

Υπεύθυνη για τη σύσταση της μικτής ομάδας είναι η επιτροπή ή ο Γραμματέας Αθλητισμού σε συνεργασία με τον προπονητή-εκλέκτορα, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιλογή των παικτών κατά την κρίση του με τους ακόλουθους περιορισμούς:

Α) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο μέλη συλλόγων Ο.Τ.Ο.Ε.

Β) Θα πρέπει να συμμετέχουν 2 τουλάχιστον παίκτες από την πρωταθλήτρια, 2 τουλάχιστον από την κυπελλούχο ήθους και 1 τουλάχιστον από κάθε ομάδα που τερμάτισε το πρωτάθλημα.

Γ) Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν συμμετάσχει με τις ομάδες τους στο τρέχον πρωτάθλημα (ή αυτό που τελείωσε, αν δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα).

Οι παίκτες της μικτής ομάδας θα είναι συνεπείς στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας τους από υποχρεώσεις της ομάδας, θα τιμωρούνται από την επιτροπή με 1 αγωνιστική στο πρωτάθλημα της ΟΤΟΕ για κάθε απουσία και με την συμπλήρωση 2 αδικαιολόγητων απουσιών θα αποβάλλονται από τη μικτή ομάδα.


 

ΑΡΘΡΟ 12ο – ΠΡΟΤΡΟΠΗ


Προτρέπονται τα μέλη της επιτροπής, οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων και οι αρχηγοί των ομάδων στη διασφάλιση της τήρησης των κανονισμών και των σκοπών των διοργανώσεων της ΟΤΟΕ, τόσο εσωτερικά στις ομάδες τους, όσο και κατά τη διεξαγωγή των αγώνων με κάθε κατάλληλο τρόπο, ώστε να διατηρείται υψηλό το επίπεδο της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένοι τομείς που θα πρέπει να προσεχθούν είναι η αθλητική συμπεριφορά των παικτών και ομάδων, η τήρηση της τάξης, η προτροπή της σωστής και πλήρους σύνταξης του ΦΑ, από τους διαιτητές, η υποβολή προς την επιτροπή προτάσεων που θα βοηθούσαν στην καλύτερη οργάνωση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος και η αναφορά από μέρους τους αγωνιστικών και εξωαγωνιστικών συμβάντων που δεν αναφέρονται ή δεν υπέπεσαν στην αντίληψη του διαιτητή του αγώνα.



ΑΡΘΡΟ 13ο – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Τα άρθρα 2, 3, 4, 5, 6, και 11 αντανακλούν τις θέσεις της ΟΤΟΕ για τον εργασιακό αθλητισμό και περιέχουν τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις αθλητικές διοργανώσεις. Συνεπώς είναι δυνατό να τροποποιηθούν μόνο εφόσον η Ομοσπονδία προτείνει σχετικά.

Τροποποιήσεις των υπόλοιπων άρθρων είναι δυνατό να γίνονται από την ολομέλεια των αντιπροσώπων πριν την έναρξη του πρωταθλήματος με γνώμονα την καλύτερη οργάνωση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος.